Zelf zuurkool maken
Pekelen is een oude én tevens goedkope conserveringsmethode waarbij producten in zout of een zoutoplossing worden gelegd. Een soort marineren in zout in feite. Soms wordt ook azijn gebruikt. Zout onttrekt vocht aan het voedsel. Bacteriën en schimmels nestelen zich graag in een vochtige omgeving.
Pekelen maakt het dus mogelijk voedsel langer te bewaren dan hun natuurlijke levensduur en maakt het bovendien malser en smaakvoller. Vaak gebruik je naast zout ook allerlei kruiden en specerijen. Daarnaast heeft gepekelde voeding (‘pickles’) een erg heilzame werking op de spijsvertering en op het darmstelsel. Het is erg gezond een kleine hoeveelheid te nuttigen op het einde van elke maaltijd.
Probeer eens zelf te pekelen! Het kan met vlees of vis, maar het kan ook met groente.
Bovendien is pekelen een inmaakmethode waarbij de voedingswaarde behouden blijven. Zuurkool bevat vooral veel vitamine C, maar ook vitamine B.
Ingrediënten:
1 kg witte kool
10 g zeezout
2 tl karwijzaad
1 tl venkelzaad
1 liter pekelwater (van 15 g zout op 1 liter water)
Keukenspullen:
mandoline (rasp om dunne plakjes mee te schaven)
weckpot à 2 liter
klein glazen potje dat in de weckpot past (zonder etiket)
Bereiden:
Snijd de kool in kwarten en snijd vervolgens fijn met de mandoline. Weeg de kool af tot een kilo en doe samen met het zout in een stevige kom. Masseer met schone handen de kool, tot er sap ontstaat. Hoe meer sap, hoe beter. Meng het karwijzaad en venkelzaad door de kool. Doe het mengsel in de weckpot en duw stevig aan. Laat 2 cm van de rand van de pot vrij. Voeg eventueel pekelwater toe als de kool niet helemaal onder het sap staat.
Vul het kleine potje met water, draai de deksel erop en zet op de kool, zodat er druk ontstaat en de kool in het vocht blijft. Laat de weckpot 2-3 dagen met de deksel open staan bij kamertemperatuur. Zet vervolgens nog 2-3 weken op een koele plek (ca. 15 ˚C). Dek ondertussen de pot eventueel losjes af met huishoudfolie of een theedoek. Kijk regelmatig of de kool nog in het vocht staat, anders komt er zuurstof bij en ontstaat er schimmelvorming.
Proef de zuurkool na twee weken. Ben je tevreden met het resultaat, bewaar de pot dan in de koelkast. Laat voor een zachtere smaak nog langer staan op de koele plek.
Eet smakelijk!