Witte kool in ’t vat
Het land is langzamerhand leeg geoogst. Enkel de prei, bietjes, boerenkool, spruiten en wat kolen staan nog eenzaam te wachten op de trekker en het oogstmes.
Zonder regenbroek en handschoenen komen we de tuin niet meer op nu de grond koud en nat is. Onze kleine tenen hebben er geen plezier meer in.
Komende week halen we de witte kool van het land. Zo’n 1000 kilo is er nog over. Onvoorstelbaar dat die 1000 zaadjes gezamenlijk 4,7 gram wogen in maart en nu; 200 groeidagen verder ruim 2000 kilo aan witte kool hebben opgeleverd. Elk zaadje werd een plantje dat elke dag gemiddeld 8 gram groeide. Fascinerend!
Na de oogst gaan we de kool als een van de weinige producten op de tuin verwerken. Zuurkool is bij uitstek een bereiding die je gewoon op het erf kan verrichten en dat laten we niet aan ons voorbij gaan. Een groentesnijder, weegschaal, zout en vaten is alles wat je nodig hebt. Over een week of 6 is de zuurkool voldoende gefermenteerd om in de pakketten te verschijnen. Om de week een lekkere stamppot, rauw op je boterham of in een schoteltje tot de vaten leeg zijn!
Voor het maken van de zuurkool kunnen we trouwens wel wat hulp gebruiken! Als je goed met messen overweg kan en tegen de kou kunt, ben je van harte welkom.
Aankomende donderdagmiddag staat de zuurkool op de planning.
Maximaal 2 mensen dus wees op tijd aanmelden d.m.v. een mailtje!
Hartelijke groentjes,
Max en Elsa