Soep van pastinaak en geroosterde uien met kaascroutons
Een recept van Maartje van Velthooven van Pompoen&Aubergine
Pastinaak-geroosterde uiensoep met appel en kaascrouton
(voor 2 liter soep)
6 middelgrote rode uien
2 el grove mosterd
2 el honing
2 el rode wijnazijn
1 kg pastinaak
2 friszure appels
1½ l groentebouillon
broodsneetjes
kaas met een stevige smaak,
bijvoorbeeld brie de meaux of gruyère
4 el olijfolie
peper en zout
Pel de uien, snijd ze in acht parten en doe ze in een ovenschaal.
Meng de mosterd, de honing, de rode wijnazijn en 2 eetlepels olie en schep de uien hiermee om.
Dek de ovenschaal af, schuif hem iets boven het midden in de oven en laat de uien op 220°C 20 tot 30 minuten bakken, tot ze helemaal zacht zijn.
Verwijder het aluminiumfolie en bak de uien onafgedekt nog 10 tot 20 minuten tot ze gekaramelliseerd zijn.
Schil de pastinaken, snijd ze in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat.
Besprenkel de pastinaakblokjes met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven, stel de oven in op 220° en rooster de pastinaakblokjes in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar.
Doe de pastinaakblokjes en de uien met de bouillon in een ruime pan.
Snijd de appels in blokjes en voeg deze toe.
Breng alles aan de kook en laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep grof met een staafmixer.
Breng de soep op smaak met peper en zout.
Laat de soep door en door heet worden.
Beleg de sneetjes brood met de kaas en leg ze heel even onder de grill van de oven, zodat de kaas wat smelt.
Schep de soep in kommen, leg de sneetjes brood in de soep en serveer de soep dampend heet.
Lekker met een salade met paddenstoelen, appel of peer en zonnebloempitten.