Pompoen-sinaasappelcake
Ingrediënten:
500 g verse pompoen (halve pompoen)
1 perssinaasappel (schoongeboend)
100 g roomboter (op kamertemperatuur)
1 tl kruidenmix koek en speculaas
1 mespunt zout
200 g suiker
2 middelgrote eieren
125 ml crème fraîche
300 g zelfrijzend bakmeel
2 tl bakpoeder
Keukenspullen:
keukenmachine
cakevorm (30 cm)
satéprikkers
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de pompoen in parten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd de schil eraf. Snijd het vruchtvlees in stukjes van 1 cm. Kook de pompoen in 8 min. gaar. Giet af en laat afkoelen op een bord. Rasp ondertussen de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit.
Meng de boter, kruidenmix, het sinaasappelrasp, zout, de helft van de gekookte pompoen en 100 g suiker in de keukenmachine of met de handmixer. Voeg een voor een de eieren en crème fraîche toe. Zeef het bakmeel en bakpoeder erboven en mix tot een luchtig beslag. Schep de rest van de pompoen erdoor.
Vet de cakevorm in en bestuif de binnenkant met bloem. Schep het beslag erin en bak in het midden van de oven in ca. 45 min. gaar. Dek af met aluminiumfolie als de cake te donker wordt. Controleer na 40 min. op gaarheid. Steek de satéprikker in de cake. Komt deze er schoon uit, dan is de cake gaar.
Neem de cake uit de oven en laat helemaal afkoelen. Verhit het sinaasappelsap en de rest van de suiker in een steelpan op laag vuur en laat in 3 min. inkoken tot siroop.
Prik met een satéprikker gaatjes in de bovenkant. Schenk de siroop erover en serveer.
Variatietip:
Je kunt de koek & speculaaskruiden ook vervangen door 1 tl gemalen kaneel.
Eet smakelijk!