Lekkere herfstige rodespitskool ovenschotel
Ingrediënten voor 4 personen:
1 kleine ui
1 rode spitskool
20 gram roomboter
100 ml. sinaasappelsap
1 eetlepel balsamicoazijn
1 kaneelstokje
1 afgestreken theelepel kruidnagelpoeder
peper, zout
1 grote appel
1 eetlepel vloeibare honing
Eventueel 1 afgestreken eetlepel maïzena
5 gedroogde abrikozen in reepjes gesneden
800 gram kruimige aardappelen
2 dl melk
30 gram roomboter
zout
versgemalen peper
versgemalen nootmuskaat
Eventueel 1 appel
Bereidingswijze:
Pel en snipper de ui.
Verwijder de kern uit de rode spitskool, snijd de kool in smalle repen.
Verhit de boter in een wok of grote pan en bak hierin de uisnippers glazig.
Doe nu de spitskool, de appelstukjes, de gedroogde abrikozen en het kaneelstokje erbij, roer alles goed door en voeg het sinaasappelsap toe.
Stoof de kool op een lage warmtebron ingeveer 15 minuten. Af en toe goed doorroeren.
Proef dan of de kool beetgaar is. Vind je het nog niet gaar genoeg, laat de kool dan nog even verder stoven.
Maak de kool op smaak met de balsamicoazijn, peper, zout en een eetlepel vloeibare honing,
Is de kool wat te vochtig naar je zin, bind de kool dan met wat in water aangelengde maïzena (de kool moet dan met de maïzena weer even aan de kook komen !)
Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Kook de aardappelen gaar in water met zout.
Laat de aardappelen goed droog stomen op een lage warmtebron.
Giet de melk erbij. Verwarm deze samen met de aardappelen. Voeg de boter toe.
Stamp de aardappelen met de aardappelstamper.
Maak de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Doe de spitskool in de ovenschaal.
Verdeel de aardappelpuree erover en leg er bijvoorbeeld wat appelringen op de puree of strooi er wat paneermeel over.
Zet de schaal in de oven tot het geheel een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.
Eet smakelijk!