Knolselderij-crèmesoep
Ingrediënten:
1 knolselderij (kleine)
3 eetlepels citroensap
2 rode uien
25 g roomboter
1 kruidenbouillontablet
1 takje tijm
1 eetlepel cognac of vieux (slijter)
1 bekertje creme fraiche
zout
peper (versgemalen)
Bereiden:
Boven- en onderkant van knolselderij dun eraf snijden. Rest van knolselderij met groot mes in plakken snijden. Plakken schillen, wassen en in blokjes snijden. Tot gebruik bewaren in ruim water met 2 eetlepels citroensap. Uien pellen en snipperen. In grote pan boter smelten. Uien ca. 2 minuten zachtjes bakken. Knolselderij uit water halen en ca. 1 minuut al omscheppend meebakken. Bouillontablet, tijm en 6 dl water toevoegen. Selderij in ca. 20 minuten op laag vuur gaar koken. Tijm uit pan nemen. Met schuimspaan enkele blokjes knolselderij eruit nemen. Soep met staafmixer of in keukenmachine glad pureren.
(Soep opnieuw verwarmen.) 1 Eetlepel citroensap, cognac of vieux en 2/3 deel van crème fraîche erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Soep in vier borden scheppen en rest van crème fraîche en de blokjes knolselderij erin scheppen. Serveren met kaasstengels.
Eet smakelijk!