Gele bieten met sinaasappel
INGREDIËNTEN
700 g gele bieten, een kleine of ½ rode ui, sap van ½ citroen, 1 sinaasappel, 2 el kalamata olijven, ½ tl korianderzaad, ¾ tl komijnzaad, ½ tl paprikapoeder, snufje chilipoeder, eventueel; 1 el olijfolie, eventueel; 2 el gehakte peterselie
Bereidingstijd: 70 minuten
Ingrediënten voor: 4 personen
BEREIDING
Kook de bieten in 40-60 min. gaar, of pof ze gaar in de oven: wrijf elke biet in met een beetje olijfolie en pak ze stuk voor stuk in met een stuk aluminiumfolie. Pof ze 60-80 min. dit hangt af van je oven en hoe groot de bieten zijn. Als je er makkelijk in kan prikken met een mes of satéprikker zijn ze goed.
Intussen maak je de dressing voor de bieten en kun je vast sla wassen, boekweit of wat anders koken etc. Pel de ui en snipper hem fijn. Doe hem in een ruime kom. Pers ½ citroen uit en doe het sap bij de ui. Schil de sinaasappel boven deze kom, zodat het sap dat je morst in de kom komt. Schil hem zó, dat je geen vlies meer aan de buitenkant hebt. Snijd met een scherp mesje de partjes tussen de vliesjes uit en knijp tenslotte met je hand al het resterend sap uit de sinaasappel. Snijd de olijven overlangs in vieren of in ringetjes en doe ze ook in de kom.
Rooster in een klein pannetje het korianderzaad en het komijnzaad tot het gaat geuren en wrijf het daarna fijn in een vijzel. Wil je de snel variant; gebruik dan gewoon al gemalen poeder, dit is echter minder aromatisch. Voeg de kruiden toe aan het ui-sinaasappelmengsel en geef ook wat p&z.
Wanneer de bietjes gaar zijn, laat je ze schrikken onder de koude kraan en pel je ze. Snijd in blokjes en meng door de dressing. Dat het ondertussen lauwwarm is geworden, is niet erg. Bestrooi tenslotte met wat gehakte peterselie, als je dat hebt. Doet het ook goed op een bedje van winterpostelein of met wat rucola.