Gegratineerde uiensoep
Ingrediënten voor 4 personen:
800 g uien
50 g ongezouten roomboter
1½ liter kraanwater
2 rundvleesbouillontabletten of groentebouillontabletten
2 el tarwebloem
1 tl versgemalen peper
4 el cognac
2 takjes verse tijm
½ afbakstokbrood
150 g geraspte Zwitserse gruyère (kaas) of gewonen belegen kaas
Bereiden:
Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Verhit de boter in een braad- of soeppan met dikke bodem en karamelliseer de ui in ca. 30 min.
Maak ondertussen in een andere pan met het water de runder/groentebouillon.
Voeg de bloem en peper toe aan de uien en bak 3 min. mee.
Voeg de cognac en de bouillon toe aan de soeppan. Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg ook toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 min. zachtjes koken.
Zet de ovengrill aan. Snijd het stokbrood in schuine sneetjes en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak het brood in ca. 5 min. goudbruin.
Schep de uiensoep in vuurvaste soepkommen en leg in elke kom soep een stokbroodje. Verdeel de geraspte gruyère/belegen kaas erover en zet ca. 5 min in de oven tot de kaas gesmolten is.
Je kunt de soep 1 dag van tevoren bereiden t/m het koken van de soep. Bewaar afgedekt in de koelkast. Verwarm op laag vuur en ga ondertussen verder met de rest van de stappen.
Eet smakelijk!