Bosbietjes uit de oven
Aantal personen: 4
Benodigdheden
2 bossen verse bosbietjes (ongeveer 6-8 stuks)
2 teentjes knoflook
olijfolie
tijm (bij voorkeur vers, anders gedroogd)
schort, oven, bakpapier en zilverfolie
Bereiding
Doe als eerste het schort om ter bescherming van je kleding. Schenk in een kommetje een flinke scheut olijfolie, pers hierin de knoflook. Roer het goed door elkaar en laat het even staan. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Haal het blad van de bietjes en schil de bietjes met de dunschiller. Snij de bietjes daarna in plakken van een halve tot een hele centimeter dikte. Leg deze plakjes op het bakpapier op de ovenplaat. Spoel de verse takjes tijm even af en haal de blaadjes van de steeltjes of garneer de bietjes met de hele takjes tijm. Sprenkel met een theelepeltje over ieder plakje bosbiet wat knoflookolie en garneer het geheel uiteindelijk met verse tijm of de verse tijm takjes.
Als de oven op temperatuur is, plaats je de ovenplaat onder het midden in de oven. Na ongeveer 40 minuten zijn de bietjes gaar. Om ‘verbranden’ te voorkomen kun je de bietjes het beste afdekken met zilverfolie.
Dit gerecht is goed te combineren met een stukje witte vis, zoals schelvis of kabeljauw. Gebruik alleen peper en zout en bak de vis even om en om in de pan.
Maak het gerecht af met een toefje verse aardappelpuree of risotto!
Bak gedurende de laatste 10 minuten in de oven nog wat blokjes fetakaas mee; smullen!
PS Het loof van de bietjes kun je heerlijk wokken of tot een salade bereiden. Dit is namelijk gewoon de voorouder van de snijbiet.
Eet smakelijk!