Bietensoep met geitenkaascroutons
Ingrediënten:
4 sjalotten
2 tenen knoflook
300 g prei
75 g ongezouten boter
½ brood (ongesneden)
paar takjes verse tijm
75 g oude geitenkaas
2 kippen- of groentebouillontabletten
400 g gekookte en geraspte bietjes
1 liter water
Bereiden:
Snipper de sjalotten en snijd de knoflook fijn. Was de prei en snijd in ringen. Verhit de helft van de boter in een pan met dikke bodem en fruit de sjalot, knoflook, prei, peper en eventueel zout 8 min. op laag vuur.
Scheur het brood in stukjes van 1 cm. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Rasp de geitenkaas. Meng de tijm met het brood en de helft van de geitenkaas en bestrooi met peper.
Verhit de rest van de boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak het brood in 7 min. op middelhoog vuur goudbruin en krokant. Schep regelmatig om.
Voeg de bouillontabletten, bietjes en het water toe aan de groenten en breng op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur laag en laat 5 min. zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verdeel de soep over de kommen en bestrooi met de rest van de geitenkaas. Serveer de croutons erbij.
Lekker met uitgebakken plakjes chorizo.
Je kunt de bietensoep 2 dagen van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast. Bereid de geitenkaascroutons vlak voor serveren.
Eet smakelijk!