Bietengratin
Ingrediënten:
1 beker crème fraîche (125 ml)
100 ml melk
2 eetlepels geraspte mierikswortel (potje a 140 gr)
2 eieren
150 gr oude kaas (geraspt)
1 kilo aardappels (vastkokend, geschild en in dunne plakjes)
500 gr rode bieten (in dunne plakjes)
Bereiden:
Roer de crème fraîche, de melk, de mierikswortel, de eieren en zout naar smaak goed door elkaar met een garde. Schep 100 g van de kaas erdoor. Leg in de ingevette springvorm een laag aardappelschijfjes van 2 cm dik, giet er wat van het roommengsel over. Druk de schijfjes goed aan. Leg hierop de schijfjes bietjes, giet er wat van de room over, druk de schijfjes goed aan. Leg de rest van de aardappels erop. Schenk de rest van het roommengsel erover en bestrooi met de rest van de kaas. Knip een cirkel van doorsnede 22 cm uit bakpapier en leg deze op de schijfjes. Leg hierop een ovenbestendig bord, dat alles stevig op elkaar drukt.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak de taart midden in de oven in ca. 70 minuten gaar. Verwijder het bord en het papier. Laat de taart afkoelen tot lauwwarm, haal hem voorzichtig uit de vorm.
Eet smakelijk!