De ‘D’ in het tuindersjargon
Afgelopen maand viel er ruim twee keer zoveel regen als gemiddeld, 163mm in totaal. Dat is op veel plekken dusdanig veel dat de grond verzadigd raakt. Er ontstaan dan plassen op lager gelegen stukken, uiterwaarden of op gronden die verdicht zijn.
Het lijkt zo voor zich te spreken: de boer is afhankelijk van zijn grond en bewerkt deze daarom met zorg en vakmanschap. Het tegendeel zie je nu helaas op veel plekken. Zware machines begeven zich regelmatig op akkers die te nat zijn met verdichting als gevolg. Verdichting zorgt voor minder zuurstof in de grond waardoor aeroob bodemleven geen lucht krijgt. Het gevolg: een verdichte, levenloze bodem waardoor de trekker nog zwaarder moet zijn om die machines maar door de grond te kunnen trekken en de plassen water nog groter worden.
Een goede manier om het water af te voeren bij veel regenval is (daar komt ie) Draineren. Zolang de molens draaien, zolang wordt er al ‘gedraineerd’, oftewel: water afvoeren. In de landbouw gebeurd dit onder andere met ‘drainageslangen’. Deze slangen zitten meestal zo’n 1,5 meter onder de grond, zijn zo’n 8 cm breed en liggen zo’n 10 tot 25 meter uit elkaar. Die drainageslang zit vol met gaatjes, daaromheen een filter die het zand/slib tegenhoud en eindigt vaak in een sloot. Het idee is dat die slang water opneemt en afvoert naar de sloot, simpel en effectief.
Let er maar eens op die plastic slangen die uit de slootkant steken, dat is een drainageslang!
Overigens regende het niet alleen veel afgelopen tijd, het waaide ook flink. Zodanig hard en veel dat het onze kassen te veel is geworden. Het plastic is op meerdere plekken dusdanig beschadigd dat het vervangen moet worden, een flinke kostenpost.
We hopen de schade snel te kunnen herstellen (als het windstil is) zodat de gewassen in de kas het boeltje weer rendabel gaan maken!
Een goede week!