Inhoud week 41 (10 oktober)
Inhoud groentekrat:
- Snijbonen
- Spitskool
- Pompoen
- Boerenkool
- Sla
- Tomaten
Inhoud fruitkrat:
- Elstarappels
- Peren (Louise)
- Bloedsinaasappels
- Cherimoya
Cherimoya
De cherimoya – ook wel Jamaica-appel genoemd – is een hartvormige vrucht met een groene, soms lichtpaarse schil die schubben heeft. Omdat er bij opgravingen in Peru zaden van deze vruchten gevonden zijn, concludeert men dat de cherimoya al bekend was bij de Inca’s. Het vruchtvlees is wit en romig en er zitten veel oneetbare zwarte pitten in. De smaak van cherimoya doet denken aan ananas en aan aardbeien met slagroom. Heerlijk dus! De vrucht is rijp als de schil zwart begint te kleuren. Cherimoya is een vrij kwetsbare vrucht en wordt maar op kleine schaal geïmporteerd.
Hoe groeit de cherimoya?
Cherimoya groeit aan een struik/boom die in droge tijden zijn blad verliest. De vrucht wordt vooral in Chili geteeld, maar komt ook uit het Middellandse Zeegebied en China.
Waar let ik op bij de cherimoya?
Een cherimoya is rijp als het vruchtvlees licht in te drukken is en als de schil van groen naar zwart begint te kleuren. Koop alleen gave exemplaren.
Hoe bewaar ik cherimoya?
Deze vrucht mag niet onder de 12°C bewaard worden aangezien het rijpingsproces hierdoor stopt. Bewaar nog net niet rijpe vruchten 2-3 dagen op de fruitschaal. Daarna is het belangrijk ze meteen te eten want ze bederven snel als ze rijp zijn.
Wat kan ik met cherimoya?
Uitlepelen.
Pureren en mengen met magere/halfvolle yoghurt of sorbetijs tot shakes.
In stukjes door vruchtensalades.
Stukje vruchtvlees omwikkelen met (rauwe) ham, als borrelhapje.
Waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van cherimoya?
Snijd de vrucht in de lengte doormidden en verwijder de zwarte pitten. Dit gaat makkelijk, want ze zitten los! Vervolgens kun je het vruchtvlees los snijden of uitlepelen.
NB:
De inhoud van beide pakketten zijn onder voorbehoud. Eventuele wijzigingen op het laatste moment zijn soms noodzakelijk.