Wintercouscous met geroosterde pompoen, pastinaak en wortel van Ottolenghi
Uit Ottolenghi’s boek Plenty
Het is niet moeilijk om dit gerecht te maken, wel is het handig als je je goed voorbereidt door alle ingrediënten klaar te leggen en vooraf te snijden wat gesneden moet worden.
Twee ingrediënten kun je (nog) niet bij de gewone supermarkt kopen, hiervoor ga je naar een Turkse of Marokkaanse winkel: harissapasta en ingelegde citroenen.
Ingrediënten:
2 middelgrote wortelen, geschrapt, in stukjes van 2 cm
2 middelgrote pastinaken, geschrapt, in stukjes van 2 cm
8 sjalotten, gepeld (de grote in parten snijden)
2 kaneelstokjes
4 anijssterren
3 laurierblaadjes
5 eetlepels olijfolie
1/2 theelepel gemberpoeder
1/4 theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
1/4 theelepel pittig paprikapoeder
1/4 theelepel chilivlokken
400 gram winter- of flespompoen, geschild, in blokjes van 2 cm
75 gedroogde abrikozen, grofgehakt
200 gram kikkererwten, uit blik of vers gekookt
3- 3,5 dl kookvocht van de kikkererwten of water
170 gram couscous
een flinke snuf saffraandraadjes
2,6 dl kokende groentebouillon
20 gram boter, in blokjes
25 gram harissapasta (of minder, als je niet van heel pittig houdt)
25 gram ingemaakte citroenschil, fijngehakt
30 gram verse korianderblaadjes
zout
Bereiden:
De groente
Verhit de oven op 190 graden. Doe de wortel, pastinaak en sjalotten in een grote ovenschaal. Voeg kaneelstokjes, anijssterren, laurier, 4 eetlepels olijfolie, 3/4 theelepel zout en alle overige specerijen toe en schep alles door elkaar. Zet de schaal in de oven en rooster de groenten 15 minuten.
Schep de pompoenblokjes door de groenten in de schaal en zet ‘m terug in de oven. Rooster alles nog 35 minuten, waarna de groente beetgaar moet zijn. Meng de gedroogde abrikozen en kikkererwten met het kookvocht/water erdoor. Zet de schaal weer in de oven en rooster alles nog 10 minuten totdat het goed heet is.
De couscous
Doe ongeveer 15 minuten voor de groenten klaar zijn de couscous in een grote vuurvaste schaal met de overgebleven eetlepel olie, de saffraan en een halve theelepel zout. Giet de kokende bouillon over de couscous. Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat 10 minuten staan. Voeg dan de boter toe en roer met een vork door de couscous om de korrels los te halen en de boter te laten smelten. Dek de schaal weer af.
Serveren
Schep voor het opdienen de couscous op een platte of diepe schaal.
Roer de harissa en de ingemaakte citroen door de geroosterde groenten; proef en breng eventueel op smaak met zout. Schep de groenten op de couscous. Bestrooi met koriander.
Je kunt er ook voor kiezen om voor iedereen op deze manier een bord op te maken.
Eet smakelijk!