Geroosterde koolplakken met hummus
Recept van Maartje van Velthoven van Pompoen&Aubergine
Geroosterde rode koolplakken met hummus
(bijgerecht voor 4 personen)
1 flinke rode kool
250 g kikkererwten (uit pot of geweekt, gekookt en nageweld) (of gebruik kant en klare hummus)
2 el tahin
citroensap
1 teen knoflook
olijfolie
peper
zout
Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool en snijd hem dan in plakken (laat de stronk zitten zodat de bladeren zoveel mogelijk aan elkaar blijven zitten).
Leg de rode koolplakken naast op een met bakpapier beklede bakplaat (of misschien wel op twee bakplaten), bestrijk ze met een beetje olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
Stel de oven in op 220°C en schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven.
Laat de rode koolplakken 20 tot 30 minuten roosteren, tot ze wat bruin beginnen te kleuren en zacht zijn.
Mocht u meerdere bakplaten met rode koolplakken hebben, schuif de ene bakplaat dan iets boven en de andere iets onder het midden in de oven en wissel de bakplaten na 15 tot 20 minuten om, zodat alle rode koolplakken een beetje kunnen kleuren.
Maak terwijl de rode koolplakken in de oven staan de hummus.
Pel en snipper de knoflookteen.
Doe voor de hummus de kikkererwten samen met de tahin, citroensap naar smaak en de knoflook in een keukenmachine en laat de machine draaien totdat de hummus wit en romig is.
Als de hummus te dik is, voeg dan wat weekvocht of wat water toe.
Breng de hummus op smaak met zout en eventueel extra tahin en citroensap.
Leg de geroosterde rode koolplakken op een schaal en schep er wat hummus op.
Eet smakelijk!