‘Twaalf eieren dertien kuikens’ als gemengd bedrijf
Zoals jullie misschien al weten zijn wij bezig met de omschakeling van een biologisch naar een biologisch-Dynamisch bedrijf, zie website. Een aspect in de omschakeling is het werken aan een gemengd bedrijf.
Momenteel is er politiek en in de landbouw veel te doen om de gevolgen voor veel ‘industriële’ boeren voor dit type bedrijfsvoering dat door minster Schouten wordt toegejuicht onder de noemer circulaire/kringlooplandbouw met o.a. halvering van de veestapel als gevolg. Wat goed nieuws is mits daar een goede afhandeling en ruimte voor vernieuwing voor de boer tegenover staat! Ah, fijn!
Wij produceren groente en niet meer dan dat. Niet bepaald circulair; geen eigen mestproductie en geen efficiënte afvoer van reststromen. Foei!
Nu we door onze omschakeling opnieuw op deze feiten gewezen worden, willen we dit najaar werken aan een gedeeltelijke eigen mest voorziening en verwerker van onze reststromen in de vorm van een Kip.
Een interessante bijkomstigheid is dat een kip, los van zijn zoektocht naar schadelijke insecten voor groente, ook eieren legt!
Bij onze zoektocht naar geschikte huisvesting kwamen wij uit bij 2 jonge ondernemers uit Nistelrode die de zogenaamde kippenkar bouwen; een modern onderdak waar kippen geheel volgens de skal-normen in mogen worden gehuisvest. Een dag-nacht sluiting houdt de kippen veilig, de legnesten aan de buitenkant maakt het rapen eenvoudig en de draaibare vloer maakt het schoonhouden van het hok een eitje.
Het ‘koppel’ kippen wat wordt aangeschaft komt van een professionele fokkerij en is ingeënt zodat het aan alle eisen omtrent gezondheid en voedselveiligheid voldoet.
In de kippenkar is plaats voor ongeveer 155 kippen, omgerekend 900 eieren in de week! Een heleboel eieren voor hopelijk een heleboel geïnteresseerde!
het Ei-abonnement:
Als toevoeging op het groente-/fruit-/aardappel- en ui-abonnement introduceren we het ei-abonnement.
Net als bij de overige categorieën kun je via de website opgeven hoeveel eieren je wekelijks uit het eiermandje op het afhaalpunt wilt meenemen. De bestelde hoeveelheid staat op de aftekenlijst en kan je in je zelf meegenomen doosje stoppen.
Één ei kost €0,35 cent*
Om de aanschaf van de kippenkar te kunnen financieren willen we een inventarisatie maken.
Onderstaande link brengt je naar een online enquête waarin drie getelde vragen ons duidelijk moeten maken hoeveel vraag er is naar eitjes in onze klantenkring.
Demeter eieren voor en Aardig prijsje!
Alvast bedankt voor je aandacht en hopelijk zien we je reactie terug in de enquête!
*zie enquête